Zalety uzycia

Zalety uzycia

Zalety uzycia

Zalety uzycia

Olejek arganowy posiada duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, co przekłada się na jego moc, wręcz bombę witaminową. Ma właściwości odżywcze oraz pielęgnacyjne. Znakomicie sprawdza się jako środek zapobiegający procesowi starzenia się skóry, ale także jest to dobry wariant zamiast tradycyjnych medykamentów, ponieważ pozwala na naprawdę dużo pozytywnych skutków zdrowotnych. Po pierwsze, nie dopuszcza systematycznie używany do powstawania kamicy żółciowej. Likwiduje też ryzyko pojawienia się wrzodów. Zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz tym samym tworzy barierę ochronną zapobiegającą powstawaniu miażdżycy oraz choroby wieńcowej i zakrzepicy a także nadciśnienia tętniczego. Ma również wiele kwasów wielonienasyconych takich jak omega-6 i omega-3.

Zalety uzycia

Przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Jest dobrym środkiem zapobiegawczym pojawieniu się stwardnienia rozsianego oraz cukrzycy i schorzeniom stawowym. Reguluje pracę wątroby ora normuje działanie nerek. Jest dostępny w oryginalnej swej postaci ze stosownym certyfikatem potwierdzającym jego najwyższą jakość. Ponadto stanowi również skarbnicę substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Nie dopuszcza do powstawania wolnych rodników. Nie uszkadza komórek. Zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Należy jednak stosować o z umiarem, ponieważ jest to w końcu olej, czyli może być bardzo kaloryczny. Ma zastosowanie w kuchni bardzo wyrafinowanej, europejskiej zwłaszcza. Jest doskonały do ryb oraz mięs. Warto nim zastąpić inne oleje. Stawiany jest pod względem luksusowości jako produkt spożywczy traktowany na równi z kawiorem oraz truflami.

Niestety jak z wszystkim, także i z nim łatwo przesadzić – zarówno jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni i kulinariach, jak i w kosmetyce.

– autor artykułu